dimarts, 11 de gener de 2011

Algunes dades de Gener i un sopar de cura.


Ja m’he tornat a enganxar al Amades i no puc deixar de posar-vos alguns versets, gastronòmics que hi he trobat, relatius al mes de gener, per exemple sobre la fabricació de formatges:
Qui no faci el formatge pel gener
no el farà bé.
Per cert que recorda que s’havia de cantar quan es feia formatge , per que sortís bé, els grecs ja ho feien i era costum que hi hagués un flautista mentre s’elaboraven.  També aquest mes es el millor per matar el porc, doncs era creença generalitzada que era mes gustós i es conservava millor:
Mata el porc per la lluna de gener
si vols que es conservi bé.
Per últim la darrera estrofa de l’anomenada Capta del Llop, que hom feia quan se’n caçava algun (al Gener també), passant per les cases amb la bestia penjant d’un semaler:
Deu-nos ous i botifarra
i també carn de corder,
que cap xai de la ramada
no us robarà el llop cerver.
Per sopar he volgut fer una mica de cura dels estralls nadalencs i m’he preparat la sopa d’arròs amb farigola i alls, com sempre bullint les dues coses en aigua i un raig d’oli i afegint l’arròs per bullir el seu temps i deixar una sopa caldosa.  Adobada amb una mica de parmesà, ha quedat força bona i de segon una truiteta amb pa amb oli ha acomplert el sopar, regat això si amb el vi de Toro que quedava, al cap i a la fi els tanins del vi son bons per l’estomac.