dimarts, 18 de gener de 2011

El tortell de sant Antoni i sopar de cura.

Ha estat un matí de boira espessa i mes aviat fred, a la tarda un sol encara un xic boirós ha escalfat una mica l’ambient i no es pot dir que hagi tornat el hivern, però ho intenta.  Per be que la festa es celebrés ahir, avui dilluns era sant Antoni Abad. Era, i es costum encara, menjar tortell aquest dia, antigament però el menjar-lo tenia un sentit màgic, com tantes altres menges tradicionals, ja que hom creia que protegia de la lepra, ja que el sant era advocat contra aquesta malura, que en aquella època es creia no afectava als rics, ja que no es coneixia cap cas de llebrosia en algú que hagués tingut cent unces una damunt de l’altre.  Es per això que menjar tortell era gairebé com declarar-se pobre un mateix.
Per sopar m’he fet una sopa per fer neteja d’aparell digestiu, la clàssica d’arròs bullit amb farigola, all, i oli d'oliva, amb afegit d’algues wakame, que son laxants, la sopa a mes es saborosa i com que a taula m’hi poso parmesà, em satisfà plenament.  Amb tres plats de sopa i una copa de vi he donat el sopar per enllestit i en acabar aquestes línees d’un salt cap al llit.