dimarts, 28 de febrer de 2012

Resposta a una bona pregunta, sopar tranquil.

Si us mireu el comentari del dia 18 de febrer (està posat ahir en realitat) veureu que Cuina Cinc, un bon blog de cuina, fa el comentari sobre si l’escudella catalana es l’únic “cocido” que porta pilota.  Al meu parer (haig de dir que de cuines d’altres llocs, no en tinc coneixements massa a fons) en principi és l’únic que porta pilota, oficial i sistemàticament, no obstant estic segur que trobaríem escudelles amb pilota, puntualment, a tot el llarg de la costa mediterrània, de Castelló a Alacant.  En veure la pregunta he recordat que fa molt temps m’havien parlat d’una escudella amb pilotes a Murcia.  He cercat per Internet i he trobat en la cuina murciana un brou de “pava”, amb pilotes, això si les fan rodones, com una mandonguilla gran, i solen ser individuals (això ho recordava i ho he confirmat), també una recepta de “cocido murciano” amb unes pilotes molt més complexes (inclouen fetge, sang i pinyons).  Es possible que en altres zones, també de forma local es posi aquesta delicadesa. Si en sabeu d’alguna ens ho dieu.
Per sopar he fet una crema simple de bròquil, ofegat de ceba en oli, amb una mica de vi ranci, aigua, sal i el bròquil trossejat, poc més de mitja hora bullint i al passar-ho pel pimer una bona cullerada de miso, al plat un xic de pebre. De segon he aprofitat un tros gran de braó de bou del brou de diumenge.  En la cassola he posat oli i ceba tendre picada fina, en ser tova una mica de farina, he afegit aigua i una barreja de mostassa (marron), vinagre i vi blanc, sal, pebre i nou moscada, he deixat fer un xic la salsa i he posat la carn tallada a rodanxes i julivert trinxat deixant-ho encara uns deu minuts (aquesta salsa és una variant de la salsa Robert (atribuïda al Mestre Rupert de Nola).  Una mica de Brie i el vi del Pays d’Oc ha fet la cloenda del sopar.