dimarts, 3 de gener de 2012

Compres i preparatius, un sopar curiós.



He anat a comprar vitualles varies pel darrer àpat amb la família, que hem queda pendent, el berenar (sopar) de la Cavalcada del Reis. Es veu des del balcó de casa i la família porta els més petits a veure-la, i és clar els poso berenar per xics i grans, i com que és després de les 8 de la tarda ja serveix de sopar.  Tenia la Gemma a casa, que avui es queda a dormir i s’ha trobat amb les rampoines lúdiques de Fi d’Any que s’ha posat mentre m’ajudava a la cuina.  Hem estat preparant un parell de patés per al berenar, un d’ells de sardina de llauna, he fet un sofregit amb ceba, farigola, concentrat de tomàquet i vi blanc, adobat a més amb pebre vermell i un poc de canyella, un cop ben fet i encara líquid he posat un poc de pa ratllat per eixugar-lo i les sardines de llauna sense pell ni espines, ho he passat tot pel pimer i l’he passat a un bol per posar-lo a la nevera.
També hem anat preparant el sopar: de primer una sopa que feia la meva avia, coent en brou unes cullerades de tapioca.  Un cop treta del foc i deixada una estona hi afegia un ou batut amb mostassa fines herbes, d’aquella fosca que era l’única que es trobava en aquella època. La sopa és curiosa i a més ha quedat molt bona, per que el brou que he emprat era el de coure el fiambre de llengua, força carregat d’espècies, que havia congelat. De segon he cuit uns talls de llom fumat en la resta de salsa de la bourguignon de Nadal, en fi un sopar de congelador tot plegat, però força agradable, per beure, ja mentre cuinava i anava fent aperitius improvisats, amb la Gemma, m’he obert una ampolla de de la D.O. Navarra, Ull de llebre, Carinyena i Cabernet del 2006, que no està gens malament.