diumenge, 24 d’octubre de 2010

De les especies a les herbes


M’he adonat que l’altre dia en parlar de les especies medievals, no vaig referir en cap moment que les empraven tant sols les classes adinerades: la alta noblesa i alguns membres de la burgesia amb un alt poder adquisitiu, ja que les especies, en tenir que ser portades d’Orient, es pagaven a preus molt alts i era per aquestes classes socials motiu de distinció i de poder.  La gent del poble, no les podia utilitzar, però tenia al seu abast uns magnífics aromatitzants, que eren les herbes aromàtiques, naturals i abundants des de sempre en terres mediterrànies.  Nosaltres mes afortunats podem gaudir de les dues coses, ja que el preu de les especies amb els sistemes moderns de transport s'ha reduït considerablement. 
De nou a Barcelona, he recuperat del congelador una mica d’escudella barrejada que he pres de primer, pel segon he posat oli en una paella i en ser calent hi he tirat tres xampinyons tallats a fines lamines, els he deixat coure una estona sense deixar-los enrossir i els he posat al plat, en la mateixa paella he cuit ràpidament dos talls de carn magre de porc ibèric i els he posat al plat ruixats amb el seu oli, de pa he menjat un bocí de la foccacia d’ahir i amb un resta de vi negre del Penedès que hi havia a la nevera, ja m’he quedat satisfet, per anar a dormir.