dissabte, 22 d’octubre de 2011

Per fi al poble, xerrada i sopar tard.

Per si algú no es creia lo de la tardor d’ahir, avui s’haurà convençut, ja que pel que m’han dit fins i tot a ciutat s’ha notat la davallada de les temperatures.  He anat abans de sopar a casa d’en Xavi i la Rosa, que feia temps que no ens veiem, i entre explicar-nos les coses, ha caigut com sols passar, una ampolla de vi (rosat d’agulla, del Empordà), vetllada agradable com sempre, he vist les fotos dels rovellons que van collir la setmana passada (a la Vall d’Aran), probablement els únics de Catalunya, que en Xavi és com molt expert en el tema.  El santoral de l’Amades diu que avui es celebra Santa Úrsula i les Onze mil Verges (us sona ¿no?, i no te res d’immoral), em quedo amb la costum Mallorquina de menjar bunyols aquest dia
Demà son les Verges;
tothom ha d’anar,
a dins les alzines,
bunyols a menjar.
Cantaven les nenes i noietes el dia abans en fer la capta per la festa.
Per sopar m’he preparat una sopa, ofegant en l’olla: ceba, all tendre, tomàquet i un grapat de bolets (congelats, que jo no soc expert com en Xavi), a mig sofregir un raig de vi ranci.  He afegit pa sec a bocins petits i he donat uns tombs abans de posar l’aigua corresponent i una mica de miso, mitja hora de bullir i he desfet el pa amb el batedor de varetes, una sopa senzilla que ha anat be d’entrant per un dia frescot com avui.  De segon dos tall de llom (de dos colors) adobat amb all i herbes, que he trobat al congelador, amb el seu pa amb tomàquet.  Plàtan per no perdre la costum i la resta d’ampolla que hi havia a la nevera d’un negre de la Vall del Cinca.